Z Prahy do Ostravy možno cestovať rýchlikom už za 2,88 eura

10.06.2014 Celý región

Praha 10. júna (TASR) - Ceny železničných cestovných lístkov medzi Prahou a Ostravou v dôsledku konkurenčného boja klesli na nové dno. Český internetový portál iDNES uviedol, že v rýchlikoch spoločnosti Leo Express možno trasu dlhú 356 kilometrov medzi oboma mestami vo vybraných spojoch absolvovať za 79 Kč (2,88 eura). Nová stratégia spoločnosti predpokladá, že bežná časť sedadiel za jednosmernú cestu bude stáť 99 Kč. České dráhy a RegioJet ďalšie zlacnenie svojich cestovných lístkov neplánujú.

Leo Express sa pritom sťažuje na podnákladové ceny Českých dráh. Majiteľ spoločnosti Leoš Novotný o svojej novej cenovej politike povedal, že je to racionálne rozhodnutie, ktorým chce prilákať ďalších cestujúcich. Ide o model inšpirovaný nízkonákladovými leteckými spoločnosťami, ktoré takisto predávajú časť leteniek za ceny, ktoré nezodpovedajú nákladom a ich systém vytvára ceny podľa toho, aká je obsadenosť lietadla a ako blízko je jeho odlet. Novotný povedal, že nový systém vyvíjal s ľuďmi, ktorí pracovali pre Air France.

Novotný však nechcel serveru prezradiť, aký bude podiel sedadiel za najnižšiu cenu. Podmienkou pre kúpu cestovného lístka za 79 Kč je, aby cestujúci vlastnil vernostnú kartu Leo Express, ktorú vydáva spoločnosť zadarmo. Na rozdiel od iných cestovných lístkov sa ten najlacnejší nebude dať stornovať.

Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Alexandra Januseka chce Leo Express naučiť ľudí, aby si kupovali cestovné lístky vo väčšom predstihu. V praxi to bude znamenať, že v jednom vlaku možno budú vedľa seba sedieť ľudia, ktorí budú cestovať z Prahy do Ostravy za 79 i 499 Kč.

Začiatkom júna Leo Expres vyskúšal nový systém naostro. Jeho majiteľ vyjadril s výsledkom maximálnu spokojnosť. Spoločnosť mala najväčší objem rezervácií za jeden deň za celú svoju existenciu.
 

Vyberte región